Παραλίες, τοπία και αξιοθέατα
Η Ελαφόνησος διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, εξαιρετικά τοπία και παραλίες, ναούς ιστορικής σημασίας, σημαντική λαογραφία βασισμένη στη ναυτική παράδοση του τόπου, αλλά και καλά κρυμμένα υποθαλάσσια μυστικά.
Παραλία του Σίμου
Στη νότια πλευρά του νησιού στην περιοχή της Λεύκης και απέναντι από τα Κύθηρα βρίσκεται η διεθνώς φημισμένη παραλία του Σίμου. Την παραλία χωρίζει το Σαρακήνικο δημιουργώντας δύο όρμους, τον όρμο του Σαρακήνικου (μεγάλη παραλία) που εκτείνεται έως τα Κουρνόσπηλα και τον όρμο του Φράγκου (μικρή παραλία) που φτάνει έως το Φράγκο. Η ατέλειωτη παραλία του Σίμου διαθέτει αμμουδιά με ψιλή χρυσή άμμο και αμμόλοφους στο εσωτερικό της που φτάνουν σχεδόν τα 10 μ. ύψος. Οι πολυάριθμοι κέδροι απλώνονται σε μεγάλη έκταση και ενώνουν τις δύο παραλίες.
Η παραλία πήρε το όνομα της από τον Καλύμνιο δύτη-σφουγγαρά, Σίμο, ο οποίος πνίγηκε στην περιοχή κοντά στο Φράγκο.
Όρμος της Λεύκης,
Λεύκη Ελαφόνησος
Στη ίδια περιοχή, στη Λεύκη, λίγο ανατολικότερα του Σίμου και απέναντι από το Κάβο Μαλέα, βρίσκεται ο όρμος της Λεύκης.
Μικρή παραλία που συνδυάζει τη λευκή άμμο με τα βράχια, νερά με πλούσιο βυθό και πανέμορφες σμαραγδένιες αποχρώσεις. Συχνά ο όρμος της Λεύκης γίνεται το απάγκιο μικρών σκαφών, αφού στους νότιους ανέμους η Λεύκη είναι το ειρηνικότερο σημείο του νησιού.
Ο όρμος ξεπροβάλει στο δρόμο από τον οικισμό προς τη Λεύκη, στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής. Η θέα της Λεύκης στο μέρος αυτό είναι μαγευτική.
Κάτω Νησί, Παραλία της Παναγίας
Στη δυτική πλευρά της Ελαφονήσου, στην περιοχή Κάτω Νησί και απέναντι από τις ακτές της Μάνης, βρίσκεται η παραλία της Παναγίας. Πρόκειται για μεγάλη αμμώδη παραλία με βαθιά καταγάλανα νερά. Κατά μήκος της υπάρχουν panagiaσπάνιοι αμμόλοφοι και πλήθος από θαλασσόκεδρα. Χαρακτηριστικό της παραλίας είναι τα γνωστά «νησιά της Παναγίας», οι τρεις νησίδες: Κασέλα, Πρασονήσι και Λεφτό νησί. Μαζί με τις ξεροπούλες την περιβάλουν και την προφυλάσσουν.
Το χειμώνα λιμνάζοντα νερά από την πλημμυρίδα και τη βροχή συγκεντρώνονται στο εσωτερικό της παραλίας δημιουργώντας μια μικρή λίμνη, τη γνωστή στους ντόπιους «Λιμνίτσα».
Την όμορφη παραλία με τα κρυστάλλινα νερά και τη χρυσή άμμο κοιτά από ψηλά ο ναός της Παναγίας της Κατωνησιώτισσας.
Η εκκλησία της Παναγίας και η παραλία με τα νησιά, σε συνδυασμό με τον επιβλητικό αλλά ήρεμο χαρακτήρα της περιοχής, διαμορφώνουν ένα μοναδικό λακωνικό τοπίο. Εδώ, στο Κάτω νησί, στην παραλία της Παναγίας, βασιλεύει o ήλιος της Ελαφονήσου.
Παυλοπέτρι
Στην ίδια περιοχή, ανατολικότερα της Πούντας και ακριβώς απέναντι από την νησίδα «Παύλο Πέτρι» βρίσκεται η μικρή παραλία του Παυλοπετριού. Στο σημείο αυτό συνιστάται η ιδιαίτερη προσοχή από τους επισκέπτες, αφού ο βυθός από την παραλία μέχρι και τη νησίδα φιλοξενεί τη βυθισμένη πολιτεία, ένα εξαιρετικής σημασίας υποθαλάσσιο μνημείο. (B.B.C PAULOPETRI)
Η περιοχή φυλάσσεται από τις Δημοτικές αρχές της Ελαφονήσου και το Λιμεναρχείο.
Σπήλαιο Καστανιάς – Απολιθωμένο Δάσος (Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου)
Επισκφετείτε το Σπήλαιο Καστανιάς και το Απολιθωμένο Δάσος Αγίας Μαρίνας στον Άγιο Νικόλαο. Πρόκειται για δύο μοναδικούς γεωλογικούς θησαυρούς που η φύση χάρισε απλόχερα. Μοναδικά στο είδος τους θα σας εντυπωσιάσουν από την πρώτη στιγμή. Δείτε σχετικά στο www.kastaniacave.gr και στο www.keppedm.gr/geoparko. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Νεάπολης και η απόσταση είναι 26 χλμ. και 28 χλμ. αντίστοιχα. Στο Σπήλαιο Καστανιάς υπάρχει εισιτήριο και συγκεκριμένο πρ΄όγραμμα λειτουργίας ενώ στο Γεωπάρκο η είσοδος είναι ελεύθερη.
Αγλύφτης
Στο δυτικότερο σημείο του νησιού, πιο πέρα από την Παναγία και απέναντι από το Ακρωτήριο Ταίναρο, βρίσκεται ο Αγλύφτης. Η μικρή βοτσαλωτή παραλία προστατεύεται από την ομώνυμη νησίδα που βρίσκεται λίγα μέτρα από τη στεριά. Δύσβατο και καλά κρυμμένο μονοπάτι από το Αυλάκι της Παναγίας οδηγεί στον Αγλύφτη, τη δυσπρόσιτη και γεμάτη μυστικά αυτή περιοχή του νησιού που φιλοξενεί τον ιερό ξωκλήσι του Άγιου Πατάπιου.
Βάρδια
Πρόκειται για το ψηλότερο σημείο της Ελαφονήσου σε υψόμετρο 276 μέτρα. Από εδώ απολαμβάνει κανείς το όμορφο τοπίο από το Σαρακήνικο και το Στενό της Ελαφονήσου έως τα Κύθηρα και την περίφημη -υπό ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Φυσικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- Χερσόνησο του Μαλέα.